FIELDTARGET.cz

Vše o vzduchovkách a jejich příslušenství.
Právě je čtv 19. čer 2025 10:28:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 14:31:37 
Administrátor

to: xpetrx a Vladimir.K Koukám, že z konstruktivní diskuze se začíná stávat šaškárna... Já myslel, že se chceme posouvat dál...

Vždy bojuj do poslední sklopky!

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 14:44:50 

A jak vyřešíte problém s provázkem? Mě v Petrušově padla jedna sklopka tak, že úplně zmizela killzona a pak se zase objevila. Svako říkal, že to může být provázkem.

V případě 40m sklopek nemám absolutně šanci si zkontrolovat, jestli tam není nějaký zádrhel. Navíc provázek je pro každého střelce v trochu jiném stavu, protože chodí sem a tam.

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 16:29:39 

Možná i proto tady máme poslední kousek před sklopkou kus řetězu místo provázku.

Svou vahou pomáhá "uvolnit" vzdálený konec napínacího provázku. A kdyby provázek někde zadrhl příliš, pak by hned na první pohled bylo vidět, kdyby ten řetěz zůstal napnutý a bránil sklopce v pádu.

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 16:40:57 

K tomu padá ní a testování sklopek:
Sklopka by měla spolehlivě padnout při zásahu jakéhokoliv místa kilzony! A ne jen když se zasáhne horní polovina ap. Na asi dvou sklopkách to tak bylo. Argument okolních střelců byl, že je to v pořádku, protože všichni mají stejnou šanci zda mu padne nebo nepadne. Tak by to ale nemělo být a testovacím "bazmekem" se snadno ověří, zda sklopka padne např. při zásahu děsně nad dolní okraj apod.!

Jinak bych také byl rád, aby mé připomínky nebyly brány tak, že se mi závod v Petrušově nelíbil. Zažil jsem sice lepší, ale pozitiva převažují a rád zese někdy přijedu. O tom kolik to stálo úsilí uspořáat ani nemluvě... Klobouk dolů před organizátory jakýchkoliv závodů!!!

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 17:43:29 
Moderátor

Co se Moravských akcí týče, příště na to bude brán zřetel ;) S tím bazmekem na kontrolu sklopek je to bezva nápad ;)

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 17:43:52 
Člen CAFTA

:D Tak mi to padání sklopek taky nedalo a zatepla jsem udělal testy na nejtěžší a nejlehčí sklopku která
byla na trati A. Ona pověstná kráva padá naprosto spolehlivě/a rychle/ při dopadové rychlosti 160m/s,
což je nějakých 6,1J při váze 0,547g.A to pod úhlem 45° v jakémkoliv místě kilzony.Což jsem také
některým střelcům říkal přímo při závodě když došlo na dotazy,že takhle probíhaly zkoušky při výrobě.
Nejlehčí sklopka zajíc padá za stejných podmínek při 81m/s,což jsou zhruba 2J. Ale pozor.Zároveň
jsem udělal testy na napnuté provázky.Těžká sklopka padá při daleko napnutějším provázku,lehká
se při stejně napnutém provázku vrátí nazpět.Shodnost napnutí provázku bylo měřeno průvěsem
na 40m.Padání při napnutém provázku bylo zkoušeno při úsťové rychlosti 240m/s a diabolo JSB 0,547g.
U nerez sklopek na trati A si střelec mohl v pohodě zjistit stav napnutí provázku.Tyto sklopky mají
na těle siluety navařen d l o u h ý nos ,který je skloněn směrem dolů a umožňuje natahování sklopky
malou silou.Navíc na konci nosu je ještě 70mm dlouhý pásek volně padající dolů s O kroužkem na
zapnutí karabinky provázku.V puškohledu při zvětšení 10x je velice dobře vidět zda je onen prodlužovací
pásek s provázkem natažen nebo je ve svislé poloze.Jak jsem pozoroval při závodě,někteří střelci
si dokonce druhou rukou s provázkem popotahovali sem a tam.Takže jestliže se střelec při přípravě
na střelbu dívá ve střelecké pozici na sklopku daleko déle jak dvě minuty,musí být opravdu slepý
aby stav sklopky neviděl.Pokud je pásek ve svislé poloze/ve skutečnosti stačí 35°/ tak sklopka
vždy spadne i když je provázek kdekoliv na své délce zaseklý. Mohu kdykoliv předvést.
Pokud si tuto záležitost rozebereme,nebylo by dobré se poněkud vrátit zpět ke kořenům?

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 18:17:52 
Člen CAFTA

Mě sklopky taky taky nepadaly, ale tuším, že chyba byla vždycky jinde než ve sklopce. Můj názor je takový, že asi nejjednodušší je vzít kolegu, který už na sklopku střílel ať to zkusí klidně několikrát a pokud padat nebude, tak to řešit s rozhodčím (pokud rozhodčí řekne, že padá, tak padá a pokud řekne, že nepadá, tak ji vyřadit pro všechny) Někdo to bere jako sport, ale asi by to měla být hlavně zábava! Ta 19 A byla trochu nešťastná... ale kolik z Vás to ovlivnilo? Byly to jednoduché sklopky...

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 18:23:16 

@svako Díky za rozbor. Příště si toho budu všímat. Je možné, že jsem jen neviděl, že se sklopkou není něco v pořádku. Byl to můj třetí závod, nemám ještě tolik zkušeností.

P.S. A taky bych nechtěl, aby to vypadalo, že si stěžuju. Přišlo mi to super, je to zábava, svět se pro jednu sklopku nezboří.

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 18:53:07 

mandy píše:
to: xpetrx a Vladimir.K Koukám, že z konstruktivní diskuze se začíná stávat šaškárna... Já myslel, že se chceme posouvat dál...

Já to myslel vážně.

PříspěvekNapsal: úte 12. srp 2014 18:55:35 
Člen CAFTA

mandy píše:
V souvislosti s množícími se připomínkami na padání resp. nepadání sklopek si dovoluji navrhnout následující postup pro reklamace tohoto druhu.

1) po vznesení protestu závodníkem by již nikdo další neměl na sklopku střílet, manipulovat s provázkem apod. (to se často děje a myslím, že to tak není správně)
2) rozhodčí by se měl ke sklopce vydat spolu se soutěžícím, který reklamuje
3) rozhodčí by měl prostřednictví "zkoušecího" zařízení sklopku otestovat, jestli funguje
4) zkoušecím zařízením nemusí být "bazmek" z Anglie, ale klidně i AirSoftová pistole s výstupním výkonem max. 1 J (klidně zakoupím na své náklady potřebný počet)
5) pokud sklopka po zkoušce spadne, psát závodníkovi 0 bodů
6) pokud sklopka nespadne psát závodníkovi 2 body

Domnívám se, že tímto způsobem se snadno zamezí jakýmkoliv polemikám na téma padá-nepadá a zároveň budou definována jasná pravidla.

Sice jsem jen prachsprostý čurák, ale souhlasím s Mandym. Takhle by to mělo vypadat.

p.s. 1 J myslím nestačí

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 163 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina