Warthog to napsal krasne. Jsem myslivec a je fakt, ze kdyz vyrazis s kulovnici ven, musis pred strelbou hodne pozorovat okoli, kde kdo jede na kole, jde na houby, na prochazku se psem, jede na koni, po lese na motorce, ctyrkolce, necem... nebo jestli na polnacce nestoji auto kterym nekdo z neznamych duvodu pohupuje do rytmu, pripadne si na louce uprostred lesu na vrcholku kopce nekdo nepostavi stan...

Potrebujes znat okoli natolik, abys vedel, kde je za vrskem kopce dedina, cesta, abys vedel, kterym smerem bys za zadnych okolnosti nemel strilet, treba kvuli tomu, ze se to od kamene muze odrazit a letet si dal... A ze jsou blazni, kteri potme v noci jedou lesem na kole, a ze tam jsou poznas podle toho, ze se zver najednou chova divne... ja vim, zni to blbe, ale nez vystrelim, hodne zvazuju, jestli je to OK a co se deje kolem a v HFT mas k tomu ostatni ve skupince, kteri trosku snad i sleduji okoli a v pripade potreby prerusi zavod, je-li to vzhledem k okolnostem potreba. Je fakt, ze jsem vzal jen pusku na remen, coz je prakticky vzato spatne, a mel bych ji mit ve chvili, kdy jde turista okolo v pouzdre, aby ji nevidel... ze muze vzniknout hromada konfliktnich situaci, at uz s kolemjdoucim, mysliveckou strazi, policii, jinym organem... to vim, kolem me primo ale zadny neprosel, byl jsme pokazde v jine casti trati.
A narozdil od vzduchovky, z kulovnice to leti kilometry a zabiji celou cestu... Pripomels mi prispevek, kde se psalo o tom, jak myslivci chteji omezovat vstup do lesa. Na par dni v dobe honu mi to pripada velmi rozumne, uz proto, ze na honu maji vsichni reflexni oblecek nebo aspon pasku na klobouku, at jsou videt, jen ti turisti a houbari ne... To same v dobe, kdy ma zver mladata, mesic bych byl pro, aby do lesa nechodili lidi a uz vubec nemeli psy navolno.
A s tou bezpecnosti - vis, nejakou tu zkusenost s tim uz celkem zblizka mam, bohuzel. Les neopaskujes, a kdyz jo, stejne to nic neznamena. Bohuzel u nas je to vyuziti lesu ve vlastnictvi statu nebo soukromem hodne volne. Jsou staty, kde do ciziho lesa nesmis ani na houby nebo na boruvky, u nas je to hodne volne, a paska okolo bohuzel nic neresi, jen je to polehcujici okolnost, ze poradatel udelal maximum.
Vzpominam na strelby na strelnici (brokove i kulove), kde je na lesni ceste zavora a upozorneni, ze se strili, a stejne si tam volne jezdili cyklisti... sportovni dvojky broky jim na par set metru neublizi, ale ono se tam strili i z kulovnic. A narozdil od vzduchovky je strelba z kulovnice i brokonice dobre slyset... a i pres ceduli a zavrenou zavoru, to pro nektere nic neznamena. A taky uz jsem byl na HFT na uzavrene strelnici, kde se kousek vedle strilelo ze samopalu a nekteri strelci davkama prestrelovali barieru a odrazene kulky od stromu litaly do oblati brokove strelnice, kde se strilelo HFT (nebylo to v CR, ale to je jedno).
Vzdycky je to o lidech a nez vystrelis, musis proste zhodnotit vsechny okolnosti, jinak to nejde. V kurzu myslivosti nam ve strelectvi rikali, ze vyrcene slovo a vystrelenou kulku nevratis zpet... asi na tom neco bude.