Oni to dobře sledují.
Já jsem měl posledně snad hodinu problém s uznáním německé zkušební značky F v pětiúhelníku. Oni totiž mají v manuálech jenom značky na palných zbraních. Běhali kolem toho tři, volali všude možně. A pak se najednou z jednoho kanclu vítězoslavně ozvalo: "Je to dobré, efko v pětiúhelníku musí být na německých zbraních, jinak je to v Německu nelegální!"
Nakoukl jsem za roh, jak na to přišli a viděl jsem, že tam mají otevřené gunshop fórum, jak tam Warthog popisuje problémy co kdysi v Německu měl...
To už jsem věděl, že to bude v pohodě. Pak ale stejně ještě nakonec našli efko v pětiúhelníku mezi značkami v manuálu pro historické značky, takže to mají i oficiálně.
Prostě evropský ZP vám na zbraň kategorie D musí vydat ať máte klasický zbrojní průkaz nebo nemáte. Problém je v tom, že chtít po nich průkaz na vzduchovku je pro některá okresní oddělení událost, která se jim stává jednou za deset let, takže o tom nemají potuchy. Tam, kde už to někdy někdy někomu dělali, už to pak berou jako samozřejmost.
Jenom nezapomeňte, že spolu s Evropským průkazem byste v zahraničí měli mít pro jistotu nějaký prokazatelný důvod, proč tu zbraň vezete, tedy například vstupenku na MS.
Furt to máme lepší (nebo horší?) než třeba v Polsku, kde z pohledu zákona není vzduchovka zbraň nýbrž věc a na věc vám nikdo žádný zbroják nevystaví. Stejně jako třeba na lopatu, i když se dá taky použít jako zbraň.