FIELDTARGET.cz

Vše o vzduchovkách a jejich příslušenství.
Právě je pát 29. bře 2024 0:23:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pomoc s výběrem PCP (Artemis M16?)
PříspěvekNapsal: úte 01. lis 2022 19:10:13 
Offline

Registrován: úte 01. lis 2022 18:21:13
Příspěvky: 6
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Zdar borci.
Chtěl jsem se s Vámi poradit ohledně výběru PCPčka.
Od dětství vlastním Slávii 631 se kterou jsem v průběhu života nastřílel pár tisíc ran, ale vždy jen tak nárazově a pak zas na pár let ležela v koutě. Nějaké určité omezené zkušenosti mám s palnými zbraněmi dlouhými i krátkými, různých ráží (pistole, brokovnice, samopaly, útočné pušky, "ostřelovačky") ale pořádnou pružinovku, natož PCPčko jsem v ruce neměl.

Nedávno jsem zase po letech vytáhl Slávku, dal ji trochu dokupy a už pár týdnů střílím v garáži na terče na cca 10-15m. A tak nějak cítím, že bych chtěl víc.

Zatoužil jsem po PCPčku.
Chtěl bych střílet na terče, popřípadě plinking převážně na vzdálenosti asi 10-40 metrů, ale občas třeba i na 50m a víc.
A moc se mi líbí myšlenka se občas účastnit nějaké soutěže HFT, ovšem bez jakýchkoliv ambicí. Prostě seznámit se s komunitou, zastřílet si s jinýma lidma, trochu si to ozvláštnit.

Už nějakou dobu pročítám fora a diskuze, skvěle zpracované recenze od Alexxxuse nebo na fieldtarget.cz a vybírám tu pravou zbraň pro mě.


Velmi se mi zalíbila zbraň SPA Artemis M16.
Líbí se mi pažby Monte Carlo, také, že je oboustranná (jsem levák). Chtěl bych i možnost onoho zásobníku pro zábavnou střelbu. Natahování pákou, regulátor tlaku, zpracování... Ale hlavně poměr cena/výkon.
Bohužel se dívám, že s tou dostupností je to nějak na štíru. V ČR celkem nikde nic a v zahraničí občas něco málo. Tam ale nedokážu posoudit jak je který obchod spolehlivý a jaké složitosti jsou s tím spojeny.
Byl bych rád, kdybyste poradili i nějaké jiné alternativy v téhle cenové hladině.
Nebo klidně i bazar.
Puškohled mám zatím Nikko Stirling Mountmaster 6x40 AO a říkám si, že by mi snad mohl i stačit. S tlakovou lahví si taky rád nechám poradit.

Předem díky za každou reakci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 02. lis 2022 8:29:58 
Offline

Registrován: čtv 28. led 2016 17:29:05
Příspěvky: 58
https://sprzedajemy.pl/wiatrowka-karabi ... nr66343389

Kde bydlite?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř 02. lis 2022 10:28:08 
Offline

Registrován: úte 01. lis 2022 18:21:13
Příspěvky: 6
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Marysh píše:
https://sprzedajemy.pl/wiatrowka-karabin-pcp-artemis-m16-4-5-mm-diabolo-nowy-cwiklice-2-062e3e-nr66343389

Kde bydlite?

Díky za tip.
Jsem z Bystřice pod Hostýnem.
Kontaktoval jsem prodejce a zbraň je bohužel už týden prodaná.
Jinak jsem ji našel za rozumnou cenu třeba zde
https://www.airrifleshop.co.uk/products/artemis-m16
nebo
https://solware.co.uk/smk-m16-pcp-rifle
ale jestli to chápu správně, tak neposílají do ČR.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 11. lis 2022 21:44:04 
Offline

Registrován: úte 01. lis 2022 18:21:13
Příspěvky: 6
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Tak, dobrá věc se podařila a Artemis M16 je doma.
V 16J, 4,5mm. Tlaková láhev už je taky na cestě, takže by se tohle téma asi mohlo uzavřít.

Tímto bych chtěl ještě veřejně poděkovat uživateli Marysh, díky jehož iniciativě se mi podařilo zbraň sehnat a také mi dal tip kde koupit flašu za slušný peníz.
Tak snad se v příštím roce uvidíme na nějaké soutěži a trochu si rozšířím obzory...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 09. pro 2022 16:02:40 
Offline

Registrován: úte 01. lis 2022 18:21:13
Příspěvky: 6
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Zdar střelci,
přináším pár postřehů, ze zatím relativně krátkého užívání M16.
Prvně musím uvést, že s PCP zbraněmi nemám žádné zkušenosti a tohle je má první, takže nemám s čím porovnávat a je spíše na vás říct, jestli je tohle či ono OK, nebo spíše ne.
Vím, že se jedná o čínu a někteří borci s vyladěnými zbraněmi za desetitisíce možná ohrnou nos, ale za mě je ten poměr cena/kvalita opravdu slušný. (Kupoval jsem za 12 tisíc)

Obrázek

Zbraň jsem osadil puškohledem Nikko Stirling Mountmaster 6x40 AO, který mám už mnoho let a dříve jsem ho používal na Slavii 631.
Když jsem střílel na 35m tak jsem měl pocit, že už je to přiblížení málo a že chyba při míření byla větší než rozptyl vzduchovky samotné.
Budu rád, když se mi tu vyjádříte jaké kdo používáte přiblížení na jakou vzdálenost.

Obrázek

Koupil jsem si testovací sadu diabolek od JSB abych zjistil co tomu bude chutnat.
Střílel jsem tedy na vzdálenost 35m vždy po deseti ranách na terče 14x14cm, v kleče s oporou ze stolku, zbraň položená na poskládaném ručníku.
Nejlépe létaly Express, Exact a Heavy, vše v ráži 4,52mm. RS vyšly taky moc pěkně, ale zdá se mi to už jako velmi lehké střelivo, které si nechám spíše do té Slávky.
Zde si schválně rád vyslechnu váš názor, jestli se jedná o dobrý nebo špatný soustřel (věřím, že s lepší optikou by ten výsledek mohl být o něco lepší)

Zleva - Express 0,510g; Exact 0,547g a Heavy 0,670g
Obrázek Obrázek Obrázek

Úsťovou rychlost, nebo konzistenci výstřelů vám zatím nesdělím, protože nemám chrono. S plnou kartuší (250bar) do nějakých 130-150bar kdy běžně plním to dělá nějakých cca 100 výstřelů. Až někdy udělám měření s chronem a lépe to zmapuju, tak informaci doplním.

Co se týče nějakých neduhů.
- Napínací páka se mi zdá jít trochu ztuha… nemyslím samotný chod, ten jde volně, ale odpor při plném natažení. Opět ale narážím na to, že nemám s čím porovnat, takže možná je to v pohodě. Do předepnutí bicí pružiny teď nechci vrtat, když si nemůžu ověřit co mi to dělá s výkonem a konzistencí.
- Zásobník nepodává vždy spolehlivě, někdy se mi v něm diabolka kousne. Zvláště když ho nacpu doplna.
- Po několika plněních, kdy jsem ještě foukal pumpou, mi zbraň po plnění občas začala utíkat skrz quickfill. To ani nepřisuzuji zbrani, spíše se z pumpy dostaly do kartuše nějaké nečistoty. Kartuši jsem nakonec rozebral vyfoukal, vyčistil, nic jsem nenašel, ale ani jsem nečekal, že něco najdu. Jen mě udivilo, že je v kartuši docela dost mastno. Má tam být nějaký olej? Vyměnil jsem o-kroužek na manometru a vypouštěcí ucpávce a zbraň natlakoval. Tlak držel. Další den když jsem ke zbrani přišel, tak tam bylo o 10bar méně. To už jsem začal být frustrovaný. Nicméně jsem to neřešil a šel jsem zatopit, protože v místnosti bylo 14°C. Teď při 22°C se dívám, že na manometru to ukazuje o 10bar víc než ráno. Rozpínavosti plynů vlivem teploty jsem si vědomý, jen jsem nečekal, že to dělá tolik. Takže nakonec asi všechno klape. Jen to nezakřiknout.
- Největší závada přišla asi po vystřílené krabičce, kde mi z ničeho nic nešla natáhnout napínací páka do koncové polohy. Bylo mi jasné, že jde o nějaký mechanický problém, tak jsem za ni naštěstí nerval a raději se pustil do rozebírání. Problém byl v tom, že (omluvte případné chybné označení součástek) ve spoušťovém mechanizmu se uvolnil čep zobáčku, který zajišťuje trn bicí pružiny v napnutém stavu a ten (zobáček) se vzpříčil v dráze pohybu toho trnu. Naštěstí nedošlo k žádnému velkému poškození. Jen se vymačkalo trochu materiálu na těle, které jsem po vyšroubování pružiny s trnem a ucpání otvoru aby se do něj nedostaly piliny, vybrousil. Ve vnitřním průměru, v dráze kde chodí pružina a trn, jsem pohmatem žádné poškození nenašel a i trn chodí volně.
Obrázek Obrázek

Samotné čepy pohyblivých součástí ve spoušťovém mechanizmu mají v jedné polovině těla mechanizmu osazení – doraz. Druhou polovinou procházejí volně. Jelikož je v pažbě dost prostoru a není tam žádný materiál, o který by se uvolněný čep zastavil, může se stát, že se ten čep vysune úplně a mechanizmus se rozsype, jako se to stalo mě. Zatím jsem to provizorně zalepil tavkou, vím trochu vidlácké řešení, ale kupodivu to drží opravdu dobře. Ještě mě napadlo čepy na konci trochu roztemovat, ale chtěl jsem zkusit první nějaké nedestruktivní řešení. Zkoušel jsem i středopevnostní lepidlo na závity, ale vůbec netuhlo. Možná tomu brání ten elox?? Pokud vás napadá nějaké jiné, elegantní řešení, sem sním prosím.
Obrázek Obrázek

Závěrem bych se chtěl zeptat, jestli tu nejsou nějací střelci v rozumné dojezdové vzdálenosti od Bystřice pod Hostýnem, se kterýma bych si mohl zastřílet, poradit, pokecat, nebo vystřelit přes chrono.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 09. pro 2022 18:08:14 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: úte 21. led 2014 21:03:17
Příspěvky: 3300
Bydliště: Praha
To je hotová recenze! :D
Já si myslím, že ten rozptyl na 35 metrů je s Expressy a Exacty docela dobrý. Je tam sice vždycky jeden úlet, ale celkově to vypadá dobře.
Zvětšení 6x je v pohodě, ale záleží taky na tom, na co střílíš.
Zpracování je, jaké je, prostě je to puška za 12 tisíc a ne za trojnásobek. Ovšem nějaké zásadní vady tam asi nebudou, tak ať slouží. ;)

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=KTDsf1eJ5Bs


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2023 23:52:35 
Offline

Registrován: úte 01. lis 2022 18:21:13
Příspěvky: 6
Bydliště: Bystřice pod Hostýnem
Jelikož jsem doteď neměl příležitost zjistit skutečný výkon a konzistenci mé nové zbraně a možnost ověřit si tyto veličiny kdykoliv budu potřebovat se mi zdálo jako dobrý nápad, pořídil jsem si z alíku chronograf HT-X3005

Obrázek


Nakolik považujete toto zařízení za přesné nechám na vás, každopádně mé poznatky vycházejí z měření právě z tohoto přístroje.
Chronograf jsem nastavil, vytvořil si profily střeliva a pustil se do měření.
Po prvních sériích výstřelů jsem zjistil, že energie nedosahuje ani 14J a průměrná konzistence kolísá 5m/s. Ani s jedním parametrem jsem nebyl spokojený a tak jsem se rozhodl trochu to vyladit.
Po chvíli laborovaní s předpětím bicí pružiny, jsem se dostal mírně přes 14J a průměrná konzistence se ustálila na 1,5m/s.

Obrázek Obrázek


Konzistence mi už připadala v pohodě, ale s výkonem jsem se chtěl mnohem více přiblížit 16J. Bicí pružina už ale na zvyšování výkonu neměla vliv.
Na řadu přišlo prověření regulátoru a jeho nastavení tlaku. Trochu jsem doufal, že na něm najdu osnovu s hodnotami pro alespoň hrubé nastavení. Samozřejmě jsem se mýlil.
Regulák byl holý, jak novorozeně. Chvíli jsem dumal jak zjistit jaký tlak se nachází za regulátorem, až mě napadlo prohodit manometr z čela kartuše a vypouštěcí ucpávku. Závity byly stejné. Pecka!

Obrázek


Po natlakování kartuše se budík zastavil na 150ti barech.
Dozvěděl jsem se, že to je hodně a měl bych se pohybovat spíše někde kolem 100bar.

Obrázek


Jak nastavit regulační ventil byla trochu metoda pokus/omyl.
Nejdříve je nutné povolit aretační matičku a poté se otáčením šroubku mění výstupní tlak.
U tohoto konkrétního regulátoru to je 1/8 otáčky cca 10 barů.
Utahováním (po směru hodinových ručiček) tlak klesá a při povolování zase roste.

Obrázek


Tlak jsem nastavil na cca 110barů. Tímto zásahem ovšem ale ještě více klesla energie střely a to na nějakých 12,5J.
Nastavení předepnutí bicí pružiny v celém svém rozsahu měnilo výkon o necelý 1J.
Pokračoval jsem tedy po trase vzduchu přepouštěcí jehlou, transfer portem až do hlavně.

Obrázek


Pouzdro ve kterém je usazená hlaveň je zajištěné dvěma červy z vrchu těla. Ale ani po vyšroubování červů se pouzdro ani nehlo.
Jal jsem podezření, že mezi pouzdro a tělo zbraně těm klukům čínským zateklo lepidlo na závity, které aplikovali do závitů červů.
Nakonec se ukázalo, že tentokrát jsem se nemýlil. Bohužel.
Chtělo to hodně umu a převážnou většinu sprostých slov z mého slovníku, než se mi ho podařilo vydolovat bez poškození ven.

Obrázek


Lepidlo jsem očistil, o-kroužky vyměnil a pustil jsem se do vyndávání mosazné vložky přepouštěcí jehly s transfer portem.
Ta je zajištěná čepem skrz tělo pušky. Po vytažení čepu jde poměrně snadno vytlačit ven vhodným nástrojem, zatlačením od prostoru otvoru pro bicí pružinu.

Obrázek Obrázek Obrázek


Rozměr transfer portu v mosazném těle je 1,9mm a ve vložce hlavně 3,2mm.
Rozhodl jsem se otvor v mosazném těle zvětšit na 2,2mm.

Obrázek Obrázek


Po tomto zásahu se i se sníženým tlakem v regulátoru výkon zvedl na 14,5J. To mi bylo ale stále málo.
Transfer port jsem už ale zvětšovat nechtěl a tak jsem se rozhodl raději přidat tlak na regulátoru na cca 120bar.
Nyní už byl výkon pro mě uspokojivých 15,7J. Bohužel ale konzistence dosahovala výchylek téměř 4m/s.
Naštěstí se po chvilce laborování s předepnutím bicí pružiny výkon zastavil na 15,6J a konzistence na krásných 0,8m/s.

Obrázek Obrázek


Závěrem bych chtěl ještě MOC poděkovat Maryshovi,
který mi po celou dobu ladění dělal takovou vzdálenou technickou podporu a zásoboval mě dobrými radami a zkušenostmi,
bez kterých by má cesta k úspěchu byla velmi kostrbatá a mnohem bolestivější.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 15. dub 2023 14:58:30 
Offline

Registrován: sob 15. dub 2023 14:51:58
Příspěvky: 2
Dobrá volba


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz