FIELDTARGET.cz

Vše o vzduchovkách a jejich příslušenství.
Právě je úte 22. dub 2025 4:17:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: HW 77 - nováček
PříspěvekNapsal: ned 16. bře 2025 19:13:02 

Hezký den,

předem bych rád poděkoval za existenci tohohle portálu, články, pořádání soutěží HFT. Zejména při pročítání kategorie Jak začít s HFT jsem zjistil jak hluboké téma plné trpělivosti a let rozvoje může vzduchovkářství být.

Tento příspěvek píšu jako prosbu o pár rad, protože jako střelec jsem buď extrémně špatný a nebo mám problém se zbraní (celé povídání je vlastně omáčka k prosbě, jestli by se mi někdo z vás za úplatu nepodíval na pušku jestli dělá co má)

Celé story začalo před zhruba 10dny kdy jsem si od velmi seriozního pána a milovníha Weihrauchu koupil HW77 .177 16J. Zbran přišla zabalená, dokonale čistá, namazaná, netknutá.
Koupil jsem si za 2200Kc optiku, JSB 4.52mm, přečetl jsem si na FT článek jak namontovat optiku a šel jsem ji nastřelit.

Pánové já jsem nebyl schopen nastřelit na 15m tu optiku. Rozptyl 10cm. Žádná pravidelnost, žádné skupinky zásahů, nic.
Netrpím přehnaným optimismem jak dobrý jsem střelec, ale 10hodin nebýt schopný konstantně strefovat terč 10x10cm na 15m a to celé v leže kdy puška je na dvou pytlích a já jí nemusím skoro ani držet. To bylo přinejmenším nečekané.

Napsal jsem zde na forum s prosbou o radu. Vadná optika?
Pár lidí mi reagovalo, že může být problém tam. Vzduchovka samotná že určitě má navíc než na pivní podtácek na 15m.

Hecnul jsem se a pořídil Valiant Themys 10x32 HFT.

Stejný problém. Rozptyl na 15m 5-10cm, žádný náznak soustřelu.

Zkouknul jsem tedy všechna doporučení jak mačkat spoušť, jak silně/lehce držet vzduchovku ať nepotlačuju recoil. Začal jsem se natáčet jestli strhávám vzduchovku.

Nic nepomohlo.

A tak jsem si koupil nastřelovací stolici s tím, že asi prostě jsem dementní a ač se mi zdá že zbran nestrhávám, tak asi jo.

ANI SE STOLICI TO NELITA ROVNĚ.

No ať to zkrátím
1 - vzduchovka střílí kam chce
2 - držák optiky (jednodilna s dvema ockama) mi porad klouze po rybine i kdyz má všechny 4 šrouby defakto stržený jak silně jsou dotažený
3 - z hlavně se mi hulí jak když podržíte nachipovanou 1.9TDI (tu s tim červenym I)
4 - kdyz jsem se natáčel, tak moje flinta má uplně jinej zvuk než ostatní HW77.
5 - potřebuju stejně změřit kolik Joulu ta mršina má, ať to nezjistím až na HFT srazu (rok 2034, až natřénuju na ten pivní podtácek)

Je někdo v okolí Prahy, komu za úplatu podstrčím svojí flintu na servis, nastřelení optiky a vyloučení toho že puška je rozbitá?

Děkuji a zdravím, Pavel Havránek

Předmět příspěvku: Re: HW 77 - nováček
PříspěvekNapsal: pon 17. bře 2025 9:51:18 

3 - z hlavně se mi hulí jak když podržíte nachipovanou 1.9TDI (tu s tim červenym I)

Tady je odpověď na všechny tvoje trable - střílí kam chce, cestující montáž, praskla pažba, ........

Pokud jsi z Prahy, tak bych se domluvil s Alešem a poprosil ho o pomoc. Aleš ti všechno vysvětlí, zasvětí do tajů, prohlídne HW77,........ bude to rychlejší než pročítat celé fórum ohledně " dieselingu ", zpětného rázu, údržby a mazání pružinovek,.....

https://www.alexxxus.cz/cs/uvod-ceska-s ... ovky-terce

PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2025 19:02:39 

Napsal jsem Alesovi, milej typek, ale rovnou mi rekl ze ted dva tydny nema cas a ze stejně nemá ani žádný dily jestli bude něco třeba. Kouknul jsem se teda na youtube jak se provádí rozborka a šel zjistit jestli amaterský oko uvidí nějakou zradu.

Moc jsem si nefandil, přecejen já jsem nevypálil ani dvě krabičky a předchozí majitel jí měl údajně jen na poličku.

Pánové :D Všechno uvnitř bylo plné černého bláta, vystřílené možná deseti tisíce, těsnění pístu propálené viz obrázek.

Občůral mě (latinsky: ojebal) ...no co už :)

Od strixe tedy kupuji za 150kc nové těsnění, všechno odmastim, namastim čim se má mastit a jede se dál.

Jako nováček jsem teď po boji vlastně docela spokojen, že jsem musel sám servisovat před prvním trefeným terčem. Zdá se že na tom nic není.

PS: Puška mi fest kope a twankuje. Pro zmírnění mlácení pružiny při výstřelu, torque recoil a dalším menších neduhů, jsem pochopil že se eazy peazy dá použít modding. Prozatím jsem našel dva témeř identické mody, oba defakto jen plastove guidy do pruziny, mozna sleeve na pruzinu, podlozky, mazani. Jeden je AirJoe (DE), druhy je TBT (UK). Máte s tím někdo zkušenost?

Podle následujícího solidního videa mohou být rozdíly téměř působivé.
https://www.youtube.com/watch?v=wn7FALlP_mY

Přílohy:
pist (1) (1) (1).jpg
pist (1) (1) (1).jpg [ 126.43 KiB | Zobrazeno 6880 krát ]

PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2025 20:05:12 

Ne že bych se zabýval opravami vzduchovek, rozebíral jsem jen svoje zbraně. Taky mi pružinovka párkrát dieselovala, tak jsem ji šel hned rozebrat, ale takhle dojebané těsnění, to jsem tedy ještě neviděl :-D.

Obecně k pružinovkám, mít v zásobě v šuplíku jedno až dvě náhradní těsnění, plus pružinu, to se vždy hodí. A jakmile jeden z dílů vyměním, hned objednávám další. On je rok nebo dva klid, ale pak něco z toho odejde a když mám díly v záloze doma, za 15 minut až hodinu mám hotovo a mohu jít zkontrolovat nástřel. A těsnění nebo pružina, to je v zásadě spotřební materiál, asi jako toner do tiskárny.

K tuningu, než začneš z Anglie kupovat tuningové díly, prvně to slož do továrního nastavení. Důležitější je se naučit pružinovku správně držet, aby kopala vždy stejně. Pak člověk zjistí, že je HW97/HW98/TX200 jsou velmi přesné i s továrními díly. A tuning, to jsou hodiny zkoušení a prošlapávání cestiček.

H.

PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2025 20:43:03 

Modding na hodiny proslapavani cesticek mi prijde ladeni pazby, rukav na optiku kvuli eye relief, vyvazovani.

Vyse zmineni modding, kdy pruzina je stejna, akorat se prida jeden dalsi plastovy guide, coz zmirni twang a pak podlozka at se muze pruzina tocit a nestrhava zbran na stranu (torque recoil), tam mi neprijde ze je moc co k reseni. Proste to min kope a min se krouti do strany. O to prece u pruzinovek jde predevsim. Prezit kopanec a torgue recoil.

PříspěvekNapsal: sob 22. bře 2025 18:58:43 

Podle tvých příspěvků je ještě dlouhá cesta před tebou, zatím jsi na počátku poznání. Po čase vyprchá ta suverénnost a i trochu " frajeřina" z tvých odpovědi a začneš se zajímat o ústi hlavně, drážkování a nabíjecí komoru, těsnění hlavně, transverport, různe typy těsnění pistu, sladění pružiny a jejího vedení, ........
Ono to tady je všechno popsané a vysvětlené, stačí jen hledat a číst .
HW 77 je vlastně totožná a HW 97 a tak si přečti obě témata.
Jo a prosím tě, piš bez těch anglických slov, jazyk český má dostatek pojmenování pro tyto věci.

PříspěvekNapsal: sob 22. bře 2025 21:06:19 

čekal jsem kdy vyskočí nějaký 30let střílející padesátník, kterýmu nesedne torque recoil a pokusí se mě sundat, protože jako nováček mám jen stavět sklopky a nosit pití :D

Tak mi přejte trochu toho chytrolínství. Praskla mi pažba i těsnění v prvním týdnu vzduchovkaření, jsem na to sám a musel jsem dospět dřív než jsem chtěl abych vůbec mohl pokračovat.
Hodně jsem přečetl a viděl videí, jasně že ve mně zůstala spousta odpovědí a mám teď pocit že některé věci dokonce chápu a už se to asi moc měnit nebude, tak proč to podávat tak že potřebuji dalších tisíc validací od ostatních střelců.

Mimochodem, vadí vám použití slov torque recoil a guide? Máte pocit že je používám z machroviny žeo :P
Není tomu tak. Používám je protože nikde jsem neviděl jiné pojmenování. Nenašel jsem žádnou česky mluvenou rozborku HW77 ani modding. Našel jsem jen anglické kde tomu říkají anglicky.

Měl jsem místo torque recoil říct Kroutivý zpětný ráz? Rozhodl jsem se to neudělat, protože mi přijde víc trapné si hrát na to že znám český název, než přesně říct anglický.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina