Mám v podstatě stejnou zkušenost. Největší část obsahu krabičky jsou diabolky 0,551 až 0,559 gramu. Pak je menší část "přesných" hmotností 0,544 až 0,549 gramu a zbytek má hmotnost 0,543 nebo níž. Najde se vždy pár jedinců pod 0,540 nebo nad 0,559.
Otázka samozřejmě je, nakolik přesnou máme váhu.
Zkus si dávat průběžně bokem pár diabolek a poznamenat si u nich jejich hmotnost. Po chvilce vážení je pak zvaž znovu a porovnej s původní hodnotou.
Já jsem zkusil převážit i PREMIUM diabolky a přestože je u nich rozdíl hmotností očividně lepší, než u běžných Exactů, tak do deklarované tolerance 0,001 gramu se právě na mé váze stejně nevejdou.
Na druhou stranu, pokud bych měl na zbrani absolutně přesnou konzistenci a vždy udělil diabolce stejnou energii, pak i celkem "extrémní" rozdíl v hmotnosti diabolek dělá na 50 metrovém terči rozptyl cca 2,5 mm. Ne že by to bylo vyloženě zanedbatelné - je to cca půl průměru diabolky - ale přeci jen v reálných podmínkách střelby z ruky a větrných poryvů by to pravděpodobně nebyl ten pravý důvod, proč bych minul sklopku
Daleko víc než hmotnost bych měl raději jistotu, že těžiště každé diabolky je přesně na správném místě a nikoliv excentricky vychýlené. Jenže tohle zjistit neumím...