Příšel mi do SZ dotaz na TAU MK 300 s tím, že tazatel má o pušku zájem a informace jinde na fóru jsou zmatečné
Tak zakládám toto téma, protože si myslím, že by postřehy mohly zajímat více lidí a taky by sem mohli přispět i další její majitelé se svými praktickými zkušenostmi.
TAU střílíme někdy od konce zimy s tím, že je to naše vůbec první PCP puška. Moje předchozí zkušenosti zahrnují pouze klasické palné zbraně a malorážku, pokud teda nepočítám pružinovku z doby mého dětství
V březnu jsme zahájili sezonu FT střelby a od té doby jsme s TAUkou prošli dvěma závody FT.
Nastavení zbraně:Sešteloval jsem si pochopitelně pažbu a spoušť podle sebe, což TAUka v pohodě umožňuje. Ale mechanizmus zbraně zůstal nastaven tak, jak byl dodán výrobcem. Funguje perfektně a žádné ladění nebo jiné štelování nevyžaduje - naopak výrobce důrazně radí, aby se střelci nepouštěli do kutilských úprav. Hlavní devizou této zbraně je IMHO právě firmoui TAU vyvinuté výborné konstrukční řešení zajišťující konzistentně vysokou přesnost, a na tom my zbrojařští laici dost těžko něco vylepšíme...
Výrobce uvádí, že nová zbraň potřebuje určitý čas, aby si vše sedlo, jak má. Taková obdoba záběhu jako třeba bývalo u aut, motorů apod. Mělo by jít o mnoho set výstřelů. V případě mého kusu jsem toho asi dost nastřílel hned ze začátku tak trochu nadivoko, protože až jsem začal opravdu trénovat, nastřelovat optiku a pak i měřit konzistenci chronem, tak vše šlapalo jak hodinky.
Vlastní dojmy:1) Zbraň se mi líbí, mám pažbu z finského lamina, líbí se mi i kompenzátor (jasně, tohle je opravdu velmi subjektivní
).
2) Dobře se mi drží, je lehká a dobře vyvážená (ale vím o střelci, který má rád těžší a TAUku dovažoval vlepením závaží do pažby v prostoru pod tlakovou kartuší).
3) Perfektní chod spouště (navíc v širokém rozsahu regulovatelný).
4) Půjčil jsem ji po závodech několika střelcům, kteří sami konstatovali totéž, co píšu v bodech 2 a 3.
5) Sám jsem si naopak zastřílel s jinými zbraněmi a subjektivně konstatuji, že bych neměnil.
Zbraň střílí velmi přesně, ale nemám zatím nafoceny žádné soustřely.
Zkusím nějaké připravit později, až bude čas.
Od nákupu v Brně s touto zbraní pouze střílím a občas doplním vzduch v kartuši. Žádné dolaďovaní, žádná speciální údržba. Střílí stále stejně přesně bez ohledu na vnější podmínky, které jsem zatím s ní za těch pár měsícu absolvoval. První začátečnický FT závod jsem se umístil na třetím místě a ten druhý jsem vyhrál
Za sebe můžu rozhodně doporučit.