Požádal jsem Kubajzze o založení
sekce FT na tomto diskusním fóru, protože si myslím, že FT disciplína si zaslouží svou pozornost a mohla by zaujmout další střelce.
Nejedná se přitom IMHO o nějakou "konkurenci" pro HFT, kvůli které bychom se měli na fóru začít hádat, co je lepší nebo co je to jediné správné - k tomu jsem si všimnul, že už je témat dost
Domnívám se, že obě disciplíny jsou si velmi podobné, svým způsobem se vzájemně doplňují, při troše snahy by se daly střílet i na společné trati během jedněch závodů a díky určitým rozdílům by i FT mohlo v ČR získat své příznivce.
Principiálně FT / HFT představují stejný druh střeleckého sportu. Obě se střílí venku na sklopné terče v různých vzdálenostech, v obou se používá stejná výzbroj, v obou platí podle mezinárodních pravidel výkonový limit 16,3J a v obou se v různých zemích najdou lokální modifikace pravidel.
Jako hlavní a jasně viditelné rozdíly mezi FT a HFT bych uvedl tyto:- FT se střílí na terče ve vzdálenosti
7 až 50 metrů, zatímco HFT jde jen do 41 metrů.
- FT povoluje střeleckou
pozici v sedě, je to snad i nejčastěji používaná pozice. V HFT zakázáno.
- FT střelci nemusí vzdálenost terče jen odhadovat, lze plně využít
nastavení paralaxy.
- FT zásahy terčů se počítají pouze
spadl/nespadl. V HFT dostanete bod i za cinknutí do siluety.
Z toho samozřejmě vyplývají rozdíly v
optimaliaci střelecké výbavy. Ne že by se nedalo použít stejné vybavení na FT i HFT (já sám teď vlastně střílím FT s kompletní výbavou pro HFT
), ale přeci jen každá z těchto dvou disciplín s výhodou využije jiné prvky.
A k diskusi o tomhle všem něchť slouží tato nová sekce FT