No, ono u nás je trošku jiné časování
Přes zimu se všichni věnují jiným koníčkům a FT je u ledu. Je to tady striktně sezónní sport, první soutěž i společná setkání v klubech budou opět až na jaře. Výjimkou jsou asi jen výroční členské schůze klubů, i ty nás ale teprve čekají v nadcházejících týdnech a pak snad ještě naši vedoucí něco kuchtí. Například nová pravidla pro rok 2017
To mrtvo je natolik silné, že když jsme teď 30.1. dostali k vidění naše pravidla 2017 upravená do švédštiny, tak do dnešního dne na celostátním fóru reagovali jen dva přispěvatelé něco ve smyslu "díky za info" a na našem klubovém se neozval nikdo...
Od 1.2. jsem na zahraniční služebce a naše FT pravidla jsem skutečně pořádně četl až dnes, mám volno na hotelu (i když i tak spoustu práce na webshopu...)
Ale u nás v nich žádné takové věci nejsou. V sekci s povolenou výbavou je jednoznačně uvedeno, že se "
Smí použít střelecký řemen, žádné další řemeny povoleny nejsou". K tomu obrázky řemenů jako u vás. Žádný další text k tomu není, nic o tom, že by řemen musel být po celou dobu připnutý ke zbrani, ale když ho chci odepnout, tak musím matičku s okem prohlásit za řemen a bude to ok.
Jo jo, ale školáky bych z argumentace vynechal - já bych rovnou řekl, že pravidla musí být pro blbý
Ale skusím si odněkud stáhnout WFTF originál v angličtině, ať mám přehled o úpravách.
My si volíme vedení proto, abychom už sami nemuseli hnout prstem a pak měli komu nadávat, když se nám nelíbí výsledky
Ale je fakt, že o pravidlech, návrzích a vysvětlení pojmů se diskutuje prakticky při každém setkání a na soutěžích. A to celkem seriózně, takže vedení zná (sami jsou aktivní střelci) a má informace průběžně.
A taky tu teď máme poněkud jinou byrokratickou starost
Náš sport zde podléhá přísným předpisům s ohledem na to, že i FT vzduchovka je na zbroják. Až dosud to byl klasický zbroják na pušku. Od roku 2017 byl zaveden nový zbroják na FT. Všichni současní držitelé zbrojáku na pušku, kteří se v roce 2016 zúčastnili alespoň jednoho celostátního závodu, dostanou FT zbroják automaticky a budou tak mít oba. Ale pokud někdo loni nestřílel, tak si musí FT zbroják udělat jakoby nikdy žádný neměl (přestože i nadále má ten na pušku). A aby to nebylo málo, tak ta zkouška na FT zbroják se dělá podle učebních plánů i se stejnými testy, jako byl ten zbroják na pušku... Jen komisaři musí být nově certifikováni na to, aby směli přijímat zkoušky na FT. No prostě padlé hlavu.