Mandy,
máme doma tu stejnou nádobu na šunku (stála tenkrát 71,kčs) a je k tomu i návod:
Domácí šunka vepřové maso 1.2kg
sůl 25g
cukr moučka kávová lžička
voda 0.1 l
Čerstvé maso nakrájíme na větší kousky,sůl a cukr rozpustíme v 1dcl vody a zalijete maso a pečlivě delší dobu promíchejte.
Potom vložte do nádoby mikrotenový sáček a dovnitř vkládejte po vrstvách připravené maso, každou vrstvu řádně stlačte, aby byl
vyplněn celý prostor. Do sáčku položíte na maso přítlačný talíř prolisem nahoru. Na prolis nasadtě pružinu, kterou stlačíte trojramenným uzávěrem, který nasunte do výřezů v nádobě a pootočením uzavřete.
Vložte do ledničky, nejlépe 2 dny uležet.Maso nesmí zmrznout!
Potom dáte vařit na dobu 2.5 hod. o teplotě nepřesahující 80°C. Var kvalitě škodí!
Voda v hrnci nesmí přesahovat zářezy na nádobě šunkovaru a musí být cca 1 cm pod zářezy.
Po vaření necháte nádobu vychladnout, můžete chladit studenou vodou.
Potom uvolníte uzávěr, pružinu a přítlačný talíř a šunku v sáčku vyklopíte.
I když jste nepoužili rychlosůl, která dává šunce typickou barvu, čeká vás chutné překvapení pokud jste postupovali podle návodu.
UF tolik jsem toho vkuse nenapsal snad od základní školy
Mandy dáš mi ochutnat?
Zkusím to zítra v práci oskenovat celé.
Nádoba k výrobě šunky
ROSTEX národní podnik Vyškov
závod Moravská Třrebová
71,-Kčs