Psal jsem odpověď Pellermovi na GS, ale dám to i sem, protože se mě na to lidi celkem často ptají.
pellerm píše:
Kubo co Burris a pružinovka? Vím,že je pro pružinu lepší pevné zvěčení, ale párkrát jsem do Burrise kouknul a od tý doby mi leží v hlavě
Na to je vcelku těžká opověď.
Podle údajů výrobce je Burris Timberline speciálně navržený pro zbraně se silným zpětným rázem jako jsou brokovnice s jednotnou střelou nebo nejvýkonnější magnum předovky. Proto má prodloužený oční reliéf a zesílenou konstrukci proti zpětnému rázu s dvojitě odpruženým vnitřkem. Prostě to je na silné zbraně, s kterými se však střílí i na relativně kratší vzdálenosti (z toho důvodu je tam taky paralaxa už od hodně blízka).
Líbí se mi jejich slogan: "Pokud jedinou vaší trofejí v minulé sezóně bylo roztržené obočí, sáhněte po Timberline a aspoň si udržte zpětný ráz od obličeje."
Co vím, tak na pružinách to střelci používají poměrně často a o problému jsem zatím neslyšel.
Já Burrisům věřím jako málo čemu, ovšem kategoricky prohlásit, že na pružině se tomu nemůže nic stát, si nedovolím u žádné optiky.
Osobně bych se toho nebál. Sám jsem v loňském roce střílel s pružinou jenom jeden závod (v Lipové), samozřejmě s Burrisem, kterého jsem si tam přehodil z větrovky a dal jsem 72 bodů z 80-ti. Pak jsem ho zase vrátil na větrovku a mám ho tam dosud a žádných problémů jsem si nevšiml.